Se opp, nå er supermånen her – den største siden 1948

I dag vil fullmånen være på sitt største siden 26. januar 1948. I løpet av ettermiddagen eller kvelden er det bare å ta en titt opp på himmelen og håpe at det er skyfritt, for denne supermånen kommer ikke til å inntreffe igjen før 25. november 2034.

Natt til 25. mars 2015 fikk vi oppleve noe historisk. For første gang siden 1982 kunne man se en blodmåne og en supermåne samtidig, og i dag, den 14. november, kan man altså være vitne til rekordmånen.

At månen virker så stor skyldes at den er mye nærmere jorden og så nærme har den ikke vært på 68 år. Månen vil oppleves som 14 prosent større og 30 prosent lysere enn en gjennomsnittlig fullmåne, og det er ifølge Sciencealert noe man ikke bør gå glipp av. Dette er det nærmeste månen vil komme jorden før år 2034.

Fenomenet kalles for en «supermåne» og dukker opp med jevne mellomrom, men det er første gang månen vil virke så stor som den gjør i dag.

Ifølge NASA får vi en supermåne når solen, månen og jorden ligger på linje i månens bane, og månens ene side havner ca. 48 280 kilometer nærmere jorden enn den andre siden.

Dette kan man jo ikke gå glipp av. Del gjerne så flere få med seg supermånen!