Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo

Aksel Lund Svindals hjerteskjærende ord om familiedødsfallene: «De døde sammen, han og mamma»

Aksel Lund Svindal var bare åtte år gammel da han mistet moren sin i barsel. Da skulle Aksel få en lillebror, og de skulle bli en brødreflokk på tre. Slik gikk det ikke. Et halvt år senere døde også lilleboren Inar.

I «Større enn meg», Aksel Lund Svindals nye selvbiografi, forteller han om hvordan det var å miste moren sin og lillebroren sin, da han selv bare var et barn.

Tidligere alpinist Aksel Lund Svindal la opp som profesjonell idrettsutøver i februar i år. Før sommeren kunngjorde han at han skulle gi ut en selvbiografi, som lanseres i disse dager.

I selvbiografien forteller Svindal om da han mistet moren sin Ina og lillebroren Inar.

I 1991 fikk Aksel og broren Simen vite at de skulle få en lillebror, og at familien på fire skulle bli fem familie på fem. En morgen hadde faren og moren reist til sykehuset fordi vannet hadde gått. Da de to brødrene fikk komme til sykehuset neste dag, var moren deres død. Mamma Ina hadde fått fostervannsemboli, en akutt livstruende komplikasjon under fødsel. Det forteller Aksel i selvbiografien sin, ifølge VG.

Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo

Ina ble bare 35 år gammel. Lillebroren Inar døde et halvt år etter fødselen.

– Vi kalte han opp etter henne. Legene fortalte at det hadde vært så mange komplikasjoner under fødselen, at han hadde fått så store skader at han ikke kom til å leve så lenge. I ettertid har jeg ofte tenkt at Inar døde den dagen han ble født, at de døde sammen, han og mamma. Han kom aldri hjem, skriver han.

Nå er Aksel Lund Svindal 36 år gammel. Det er 28 år siden han mistet både moren sin og lillebroren sin.

– Mye er uklart, men noen ting husker jeg godt. Sånn er det med mamma også. Jeg kan se på bilder av henne, og der er hun akkurat som hun så ut den gangen. Men hvis jeg lukker øynene og forsøker å se henne foran meg, er det vanskeligere. Jeg skulle bare ønske jeg husket mer, hvordan hun var, og ting hun sa. Jeg husker henne som en følelse. Et nærvær, kanskje. En form for trygghet.

Sterke og reflekterte ord! Del gjerne artikkelen videre med vennene dine, og legg gjerne igjen et ❤️ for å sende kjærlighet til alle som har mistet noen kjære i ung alder.