Foto: pxhere

Forskning: Hundeeiere har lavere risiko for å dø tidlig

Eier du en hund? Da er dette gode nyheter for deg.

Ifølge forskning har hundeeiere lavere risiko for å dø tidlig. Spesielt mennesker utsatt for hjerte- og karsykdommer har størst helsefordel ved å ha hund. Det viser en studie fra forskere i både USA og Sverige, publisert i tidsskriftet Circulation.

Foto: flickr

Gjennom 70 år har forskere studert hvilke helseeffekter hunder har på vår helse. Over fire millioner hundeeiere har deltatt i studien.

Konklusjonen er slående. Studien slår fast at personer tilknyttet og ansvarlige for hunder har 24 prosent mindre risiko for tidlig død, uansett årsak.

De svenske forskerne tok også for seg sosioøkonomiske forhold, slik som alder, helsetilstand, sivilstatus og lignende. Deres studie viser at hjerteinfarktpasienter som lever alene har størst helsefordel ved å ha hund, og har 33 prosent mindre risiko for å dø, enn de som ikke har hund. Også slagpasienter har stor helsefordel ved å ha hund, der er risikoen på 27 prosent.

Foto: pxhere

– Ensomhet er markører for dårligere helse og tidlig død. Kanskje kan selskapet fra en hund være med å redusere denne risikoen, sier lege Wasim Zahid til NRK.

Gode nyheter for alle hundeelskere! Del gjerne nyheten videre.