Foto: Shutterstock

Fortsatt i fare: Nå kommer Mattilsynet med oppdatering om den dødelige hundesykdommen

.

Mattilsynet har kommet ut med en ny oppdatering om den mystiske hundesykdommen som herjer rundt i landet for øyeblikket.

En kartlegging viser at at det har vært minst 173 tilfeller av hunder hos veterinærer med blodig diaré eller oppkast siden 1. august i Norge, dog av ulik alvorlighetsgrad, ifølge TV 2.

Antall rammede hunder er basert på en spørreundersøkelse sendt ut til veterinærer over hele landet.

Seks nye tilfeller av syke hunder – én døde

De to siste dagene har det blitt rapportert seks nye tilfeller av hunder med lignende symptomer som sykdommen i Akershus, Oppland, Østfold og Finnmark. En av de seks hundene mistet dessverre livet.

Veterinærinstituttet har obdusert 15 hunder i forbindelse med sykdommen og alle disse viser samme tegn på blodig tarmbetennelse.

Providencia alcalifaciens-bakterien er funnet i 12 av disse hundene. Men det er ikke etablert noen lignende fellestrekk mellom de rammede hundene (alder, mat, rase, geografisk beliggenhet, kontakt med andre hunder/dyr).

– Det er et omfattende arbeid å systematisere data om de hundene som er meldt inn med disse symptomene og å finne eventuelle fellestrekk eller forbindelser mellom disse. Det gjøres en utrolig innsats av privatpraktiserende veterinærer for å innhente informasjon fra aktuelle hundeeiere. Vi fortsetter å bearbeide informasjon fra kartleggingen, i tillegg blir det obdusert hunder, og vi mottar prøver av syke hunder fra veterinærklinikker, sier Ole-Herman Tronerud, seniorrådgiver og veterinær i seksjon dyrehelse i Mattilsynet i en pressemelding.

Symptomer og råd om tiltak

Kommuniksasjonsanvsrlig Sasja Rygg fra AniCura anbefaler alle hundeeiere å følge ekstra nøye med på hundens oppførsel og avføring den neste tiden.

«Jeg forstår godt at mange hundeeiere er redde nå. Samtidig er det viktig å huske på at litt diaré ikke er uvanlig blant hunder. Symptomene for denne alvorlig sykdommen er blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand. Oppdager du disse symptomene oppfordrer vi hundeeiere til å kontakte veterinær snarest», sa Sasja Rygg i AniCuras pressemelding om den alvorlige situasjonen for to uker siden.

Anicura anbefaler også alle hundeeiere å følge disse rådene, som også er kommunisert fra Mattilsynet:

· Begrens nærkontakt med andre hunder

· Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur

· Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært

· Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager de nevnte symptomene hos din hund

· Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse.

· Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses.

· Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken

La oss legge igjen et ❤️ for å vise at vi tenker på hundene som har vært syke, eller mistet livet.