Labradorene på universitet ble avlivet – på tross av massive protester

Seks forsøkshunder ved Universitetet i Göteborg i Sverige fikk tennene trukket ut, som en del av et forskningseksperiment. 

Nå har labradorene Lotus, Zuri, Luna, Mimosa, Venus og Milia blitt avlivet, skriver GP.

View this post on Instagram

VENUS, MILIA, MIMOSA, LUNA, LOTUS OCH ZURI HAR DÖDATS? Vi önskar att vi aldrig hade behövt skriva de här orden och det är med en enorm sorg vi nu ger beskedet att de sex labradorerna Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri, som utnyttjats i ett djurförsök på Göteborgs universitet, har dödats. Trots protester mot försöket världen över och tusentals människors engagemang för hundarnas liv har nu Göteborgs universitet gjort det vi tillsammans kämpat mot. Göteborgs universitet tog sig rätten att hålla dessa sex individer i ett laboratorium för att utsätta dem för försök i forskningens namn. Hundarna fick aldrig det liv varje hund förtjänar, rätten till sitt eget liv och att få vara en älskad familjemedlem. Slutligen stod universitet med ett val i sina händer – att låta hundarna leva eller dö – och de valde att ta ifrån dem hela deras existens. Det är obeskrivligt tungt att skriva att vi inte lyckades och att det inte räckte hela vägen fram. I den sorg vi nu känner får vi dock inte tappa hoppet eller glömma bort vilken kraft vi alla har tillsammans. Vi kämpar för en annan värld – en värld där djur inte ses som försöksobjekt – och den förändring som måste ske pågår här och nu. Nu är vi tillsammans väldigt många som vet om vad som sker med djur på Göteborgs universitet och vi ska se till att det aldrig får hända igen. Det är viktigt att visa att vi aldrig glömmer. Den här typen av försök på hundar har pågått på Göteborgs universitet sedan 1996 och minst 206 hundar har nu utnyttjats och dödats. Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus och Zuri och alla de andra hundar som dödats i samband med detta försök kan aldrig få tillbaka sina liv. Vårt fokus blir nu att stoppa det här försöket från att någonsin ske igen. Läs mer på www.djurrattsalliansen.se

A post shared by Djurrättsalliansen (@djurrattsalliansen) on

På tross av massive protester og over 80.000 underskrifter i underskriftskampanjer har hundene som ble brukt til eksperimentelle forsøk blitt avlivet.

Labradorene på bildet over er forsøkshundene som ble avlivet tidligere på universitetet.

Animal Rights Alliance samlet inn cirka 85.000 underskrifter på protestlista. For noen uker siden ble de overlatt til Göteborgs universitet – men på torsdagen kom altså beskjeden om at labradorene måtte avlives, rapporterer GP.

Universitetet hadde fått en lisens til å forske på hundene. De toårige labradorene Venus, Milia, Mimosa, Luna, Lotus og Zuri ble brukt til forskning for å se hvordan kan tannimplantater forårsaker betennelse og nedbryting av bein. Ifølge en talsmann fra universitetet var drapene på hundene inkludert i undersøkelsen, melder Aftonbladet.

Vetrinæren Mark Collins har rettet mye kritikk mot universitetet de siste dagene.

– De har veldig sterke bånd til mennesker, men utsettes de for grusomheter bryter de båndet de har med mennesker. Det er veldig vanskelig å få en hund til å gi verdifulle forskningsresultater under de omstendighetene. De føler seg bare veldig dårlige og da blir ikke resultatene man får noe relevante, sa veterinæren Mark Collins når han gjestet den svenske kanalen TV4:s Nyhetsmorgon nylig.