Foto: Shutterstock (illustrasjonsbilde)

Mystisk hundesykdom: Fellestrekk i de obduserte hundene

Den hittil ukjente hundesykdommen som har krevd 26 hundeliv herjer fremdeles her til lands. Veterinærinstituttet og Mattilsynet jobber på spreng for å finne årsaken til sykdommen. De første prøveresultatene er klare.

Over 26 hunder har mistet livet av det som ses på som en mystisk hundesykdom, og over 40 hunder har vært syke. Felles for de alle er at de har hatt et svært kort sykdomsforløp fra symptomer til død. Symptomene anses å være blodig diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand. Den siste uken har Mattilsynet mottatt informasjon om slike sykdomstilfeller i flere steder i landet: Oslo, Akershus, Hedmark, Vestfold, Østfold, Telemark, Aust-Agder, Rogaland, Hordaland, Buskerud, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland. Det opplyser Mattilsynet i en pressemelding.

Selv om symptomene er blitt registrert flere steder i landet, understreker Mattilsynet at det kun er i Oslo-området forekomsten av disse symptomene er unormalt.

Tarmbetennelse og bakteriefunn hos flere hunder. Veterinærinstituttet har i dag obdusert ytterligere tre hunder. Disse…

Posted by Veterinærinstituttet on Sunday, September 8, 2019

7 hunder obdusert

Hos Veterinærinstituttet er syv hunder med felles symptomer obdusert. De første prøvesvarene viser at hundene har hatt en blodig tarmbetennelse. Bakteriene Providencia alcalifaciens og Clostridium perfringens er påvist hos alle hundene. Begge disse bakteriene kan forårsake diaré, men det er fremdeles ikke klart om disse to er årsaken til sykdomsutbruddet, eller hvor de kommer fra.

– Arbeidet med å finne ut årsaken er det aller viktigste nå. Sammen med mine kollegaer her i AniCura vil vi gjøre alt for å bidra til å finne ut hvorfor så mange hunder er blitt syker, sier veterinær og informasjonsansvarlig Sasja Rygg hos AniCura i en pressemelding.

Mattilsynet opplyser i en pressemelding mandag at det er et omfattende arbeid å systematisere data om de syke hundene, og det å finne fellestrekk i sykdomsforløpene. Det antas at den endelige rapporten fra obduksjonene vil være klar denne uken.

OPPDATERING 8. SEPTEMBER I dag er tre nye hunder obdusert. Årsaken til hundesykdommen er ikke funnet, men de første…

Posted by AniCura Norge on Sunday, September 8, 2019

Ulike teorier

Siden den endelige rapporten ikke er klar, er det fremdeles ikke sikkert hvor bakterieinfeksjonene stammer fra. Ifølge VG er det flere spor som undersøkes. Dette er fôr, vann, sopp, parasitter, virus og bakteriell smitte. Avisen skriver også at Veterinærinstituttet og Folkehelseinstituttet har vurdert en mulig sammenheng med utbruddet e.coli-bakterien EHEC blant mennesker.

Har du hund? Dette er rådene fra Mattilsynet:

  • Begrens nærkontakt med andre hunder.
  • Ansamlinger av hunder bør unngås.
  • Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur.
  • Unngå at hunden snuser mye i grøfta hvor andre hunder har vært.
  • Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand hos din hund.
  • Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken.
  • Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse.