Foto: Shutterstock

Dansk forslag vekker harme: Nå skal eldre få besøk av hjemmehjelpen – på en dataskjerm

Alderdom skal ikke være en ensom og trist tilværelse. Tvert om skal pensjonisttilværelsen være en belønning for et liv med god innsats. Dessverre er det ikke slik for alle.

Det er trist å tenke på alle de ensomme eldre som sitter rundt omkring i landet og ønsker seg mer sosialt samvær. For mange er hjemmehjelpen den eneste formen for sosial kontakt de har.

Nå foreslår danske politikere å «effektivisere» hjemmehjelpen med å gjøre den digital. Fremfor besøk på døren kan eldre dansker måtte belage seg på å få besøk på dataskjermen fremover.

Forslaget skaper harme blant leserne av nettmagasinet dagens.dk.

«God morgen, fru Olsen. Hva kan jeg hjelpe deg med?»

Det er slike beskjeder – levert gjennom dataskjermer – som eldre dansker med behov for hjemmehjelp kanskje må belage seg på å få i tiden som kommer.

Som et ledd i den danske regjeringens digitaliseringsreform foreslås det nå å kutte ut fysiske besøk av hjemmehjelpen til fordel for en videosamtale via nettbrett eller datamaskiner. Dette melder det danske nettstedet dagens.dk.

Danske politikere har lenge tenkt på å digitalisere hjemmehjelpen og de mener at prosessen går for tregt. Derfor skal det nå opprettes et fond på hele 410 millioner danske kroner som skal bidra til å få fart i innføringen av digitale velferdsteknologier, deriblant skjermbesøk av hjemmehjelpen.

– Vi skal bruke ressursene på den mest borgernære service som fysisk pleie og omsorg, og så la skjermbesøkene klare de relativt simple oppgavene, sier innovasjonsminister Sophie Løhde (V) til Jyllands-Posten. (NB! Saken ligger bak betalingsmur).

Forslaget vekker harme

I kommentarfeltet på Facebook mangler det derimot ikke på negative tilbakemeldinger.

Jeg blir redd for å bli gammel, kontakt med en skjerm! Fy søren, skriver en.

– En skjerm er noe av det mest menneskefiendtlige, den kan ikke gode i hånden eller gi varme og forståelse. Hilsen en gammel hjemmehjelper, fra tiden med hygge og lytting. skriver en annen.

– Det lyder forferdelig upersonlig og kaldt!! ?? kommer det fra en tredje. 

Hva mener du? Kan en videosamtale erstatte et fysisk besøk av hjemmehjelpen? Del gjerne synspunktene dine i kommentarfeltet.