Dansk forslag vekker harme: Nå skal eldre få besøk av hjemmehjelpen – på en dataskjerm

Foto: Shutterstock

«God morgen, fru Olsen. Hva kan jeg hjelpe deg med?»

Det er slike beskjeder – levert gjennom dataskjermer – som eldre dansker med behov for hjemmehjelp kanskje må belage seg på å få i tiden som kommer.

Som et ledd i den danske regjeringens digitaliseringsreform foreslås det nå å kutte ut fysiske besøk av hjemmehjelpen til fordel for en videosamtale via nettbrett eller datamaskiner. Dette melder det danske nettstedet dagens.dk.

Danske politikere har lenge tenkt på å digitalisere hjemmehjelpen og de mener at prosessen går for tregt. Derfor skal det nå opprettes et fond på hele 410 millioner danske kroner som skal bidra til å få fart i innføringen av digitale velferdsteknologier, deriblant skjermbesøk av hjemmehjelpen.

– Vi skal bruke ressursene på den mest borgernære service som fysisk pleie og omsorg, og så la skjermbesøkene klare de relativt simple oppgavene, sier innovasjonsminister Sophie Løhde (V) til Jyllands-Posten. (NB! Saken ligger bak betalingsmur).

Forslaget vekker harme

I kommentarfeltet på Facebook mangler det derimot ikke på negative tilbakemeldinger.

Jeg blir redd for å bli gammel, kontakt med en skjerm! Fy søren, skriver en.

– En skjerm er noe av det mest menneskefiendtlige, den kan ikke gode i hånden eller gi varme og forståelse. Hilsen en gammel hjemmehjelper, fra tiden med hygge og lytting. skriver en annen.

– Det lyder forferdelig upersonlig og kaldt!! ?? kommer det fra en tredje. 

Hva mener du? Kan en videosamtale erstatte et fysisk besøk av hjemmehjelpen? Del gjerne synspunktene dine i kommentarfeltet. 

Exit mobile version