Foto: Twitter/David M. Perry

Jente med Downs syndrom er klipt ut av skolekatalogen – fikk ikke være med de andre jentene

Det mye omtalte skolebildet er en stor greie for unge jenter. Jeg husker selv hvordan jentene pratet om at de la frem klær og gjorde seg fine tidlig på morgenen før fotograferingen. Å se gjennom katalogen og se alle sine klassekamerater er enda mer spennende.

Akkurat derfor gjorde det vondt i hjertet da jeg hørte hva en skole i USA hadde gjort mot en jente med Downs syndrom.

14-år-gamle Morgyn Arnold hadde gledet seg til skolens «year book», som tilsvarer norske skolekataloger, skulle komme. Hun husket dagen hun poserte foran en fotograf sammen med jentene i cheerleadingtroppen hennes.

Men da katalogen kom frem, så 14-åringen at hun ikke var med.

«Hun sa «her er laget mitt, og der er mine venner, og jeg er ikke inkludert». Hun var helt knust», forklarer Morgyns storesøster Jordyn til Today.

Foto: Twitter/David M. Perry

Storesøster Jordyn så nærmere på fotografiet og så at alle andre enn Morgyn var med på bildet.

Det som skiller Morgyn fra de andre jentene er at hun har Downs syndrom, og storesøster Jordyn forsto straks at det var derfor hun ble kuttet ut av bildet.

Tok bort jenta med Downs syndrom

Morgyn hadde nemlig forklart at hun hadde vært med på fotograferingen, men at personalet hadde bett henne tre til siden for å ta noen andre varianter.

Bildene der Morgyn ikke var inkludert var de som ble valgt ut som de offisielle bildene i katalogen. Den 14-år-gamle jenta var ikke å se i det hele tatt.

Det hele ga skolen mye dårlig publisitet, i stedet for bra publisitet, som de tydeligvis trodde de skulle få da de ekskluderte Morgyn fra fotografiet.

Foto: Twitter/David M. Perry

«Så @shorelinejrhigh har en ung kvinne med Downs syndrom med i cheerleading-troppen. De tok et lagbilde med henne. Så fjernet de henne. Så tok de et nytt bilde som kunne brukes til publisitet.

Ta en titt. Samme foto. Samme tidspunkt. Helt bevisst», skrev David M. Perry på Twitter, der bildene deles.

Skolepersonalets initiativ – ikke barnets

Men det var ikke bare Morgyn og hennes familie som ble forbauset da de så fotografiet. De andre jentene i laget forsto heller ikke hvorfor ikke Morgyn fikk være med, da hun var del av laget.

En i troppen, Maddie Campbell (15), forklarte til The New York Times at hun husker at de tok et foto uten Morgyn den dagen, og at de ikke forsto hvorfor.

Ifølge Campbell var det fotografen eller rådgiveren som foreslo det, men laget insisterte på at Morgyn skulle være med.

«De andre jentene elsker henne» sier storesyster Poll til The New York Times.

«Disse jentene prøvde alt de kunne for å inkludere henne, og være snille mot henne. Det er ikke så ofte folk gjør det».

Dette er på ingen måte greit. Man kan forbauses over hvordan voksne mennesker tenker iblant. Del gjerne tine tanker!