Foto: Chell Hill / Wikimedia Commons og Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Christine Kohts nye oppdatering – med en hjerteskjærende detalj

Christine Koht er en av Norges mest fargerike komikere. På alle måter. 

Stadig ny hårpynt, fargerike kjoler, en rekke ulike hårfrisyrer, høy stemme, mye latter, glede og humor. Det er slik vi kjenner henne. Når noen nevner «Christine Koht» tenker man som regel på sterke farger, på litt mye av alt, på en kvinne med en stor stemme som ikke er redd for å by på seg selv.

Nå har Christines liv forandret seg. Det er snudd på hodet. Christine Koht har fått påvist kreft, en alvorlig og sjelden type kreft.

I en ny podkast som heter «Koht vil leve» forteller hun om reisen, om opplevelsene, om opp- og nedturene, om at hun vil leve, om at hun er redd for å dø.

En familie på 4

Christine bor i Tønsberg sammen med kona Pernille Rygg og to hunder.

På julaften i 2016 la hun ut bildet over av familien sin. Alle fargerike. Alle glade.

«God og fargerik jul til deg, Christine Koht» er det en som skriver i kommentarfeltet under.

Rett før julen 2018 forandret alt seg. Den fargerike familien fikk en beskjed som skulle forandre alt. Legen ba Christine sette seg ned, før hun fikk vite at det var alvorlig. At hun hadde en sjelden krefttype.

«Hverdagen endret seg drastisk på få øyeblikk»

Etter at det ble kjent at komikeren og tv-profilen er kreftsyk har mange sendt god bedring-ønsker hennes vei. I går la Christine ut en ny oppdatering på Facebook, på en side med nesten 50 tusen følgere. I tillegg til denne oppdateringen, har hun også gått nærmere inn på hvordan hun har det i en ny podkast. Første episode kom på fredag.

Foto: Chell Hill / Wikimedia Commons

«Hverdagen endret seg drastisk på få øyeblikk. Det har vært en berg og dal-bane med både opp- og nedturer de siste månedene», åpner hun innlegget sitt med.

Hverdagen endret seg drastisk på få øyeblikk. Det har vært en berg og dal-bane med både opp- og nedturer de siste…

Posted by Christine Koht on Monday, March 11, 2019

Hun fortsetter slik:

«Og det som skulle bli en vinter med show og turné, latter og sang, ble en strevsom og tung tid. Mye fremmed, mange tanker og et nytt liv med flere bekymringer. Nye bekymringer.

Men det er viktig å anerkjenne, at innimellom de grå vinterdagene skinner også solen. Det å gjøre plass til latter, og å finne glede og oppmuntring i de små ting. Derfor bestemte jeg meg for å lage en podcast. For selv om jeg har kreft med spredning, kan jeg ikke slutte å være meg selv. Hadde det ikke vært gøy med en podcast fra sykesengen, spurte jeg alle rundt meg. Jeg mottok litt blandede følelser, men det skulle «pod’es»! Og det resulterte i podcasten «Koht vil leve» med Joachim Førsund. En podcast om livet, både mitt og til de jeg er glad i. I tiden som har vært, som vi er i, og den tiden som kommer. Håper dere liker den.

Samtidig vil jeg takke for alle fine ord og all omtanke jeg har fått den siste tiden. Dere er helt fantastiske. Stor klem fra meg»

Foto: NTB scanpix, Jon Olav Nesvold

Nevner begravelsen

I podkasten Christine Koht gjør i samarbeid med Aftenposten og journalist Joachim Førsund kommer vi tett på kreftpasienten Christine Koht. Både hun, moren og ektefellen Pernille Rygg er med, alle snakker om hvordan de opplever den vanskelige tiden de nå er inne i.

Christine har en sjelden type føflekkreft – den sitter på slimhinnene. Noen av kreftsvulstene sitter i halsen hennes, noe som gjør det vanskelig for henne å svelge. Hun kjenner kreften hele tiden, hver gang hun svelger, den er så nærme henne at det er umulig å glemme at den er der og hvor alvorlig situasjonen er.

Heldigvis er det også glede og latter i podkasten. Christine Koth viser frem alle sider. En hjerteskjærende detalj fra podkasten er når hun nevner begravelsen sin – man kan tydelig høre at det er med et smil og litt latter.

– Det kommer utrolig mange i begravelsen da, sier hun.

Christine Koht og kona Pernille Rygg Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Føflekkreft

Kreftregisteret.no opplyser om at føflekkreft som regel oppstår i huden, men at den i sjeldne tilfeller kan forekomme i slimhinner. Når man får føflekkreft i slimhinner dreier det seg om nese, bihule, munnhule, genitalt, tarm, øye og lymfeknuter. Det er vanligst å få den i hode/hals-regionen, ifølge Oncolex.

På Norsk Helseinformatikk kan du lese mer om føflekkreft.

Får snart vite om behandlingen virker

Både Christine selv og journalisten som følger henne har Googlet sykdommen. Overlevelsesstatistikken er ikke oppløftende. Men Christine har fått beskjed om at mye av det som ligger på nett er utdatert, at det finnes bedre behandling og kunnskap på området nå, enn det gjorde før.

Hun får immunterapi, og ifølge podkasten til Aftenposten vil hun snart få vite om behandlingen hun får virker – eller om den ikke gjør det.

En ny episode av podkasten publiseres hver fredag, og man får følge henne på veien videre. Det ser ut til at det blir både latter, tårer og dype samtaler.

Posted by Christine Koht on Sunday, December 25, 2016

Takk for at du oppdaterer oss, Christine. Vi følger deg på veien, og støtter deg med varme tanker. Vit at vi er mange som heier på deg.

Legg igjen et hjerte i kommentarfeltet du også, for å vise at du tenker på Christine Koht i den vanskelige tiden hun nå befinner seg i.

Del gjerne videre, så flere får med seg oppdateringen hennes.