Foto: Anna Sørmarken Vestly / NORDISK BANIJAY / NRK / NTB

Programleder Ingrid Linhave åpner opp om sykdom i familien: «Tungt og tøft»

Programmet «Demenskoret» hadde premiere på TV-skjermen for litt over en uke siden. Siden har mange seere blitt rørt til tårer rundt om i landet.

I programmet får seerne følge 15 personer med demens på veien fra første korøvelse til de etter to måneder synger foran en full sal på Chat Noir i Oslo.

Programleder Ingrid Gjessing Linhave er kjent fra andre TV-program som Sommeråpent, Nytt på nytt og Kvelden før kvelden.

Kim Wigaard er dirigent for «Demenskoret». Han har tidligere turnert med artister som Sandra Lyng.

Demenskoret
Dirigent Kim Wigaard leder en øvelse med Demenskoret på Nordre Skøyen Hovedgård i Oslo. NRK-serien har medvirket til en markant økning i henvendelser på Nasjonalforeningen for folkehelsens demenslinje. Foto: Anna Sørmarken Vestly / NORDISK BANIJAY / NRK / NTB

Pårørende av demens

Både Linhave og Wigaard har opplevd å være pårørende av demens.

Wigaard forteller at han kan sette seg i situasjonen mange befinner seg i når det kommer til demens i familien.

– Jeg var han som sendte meldinger til andre i samme situasjon for å søke hjelp da min familie og jeg sto i kaoset med pappa. Derfor kjenner jeg det dypt i hjerterota, fordi jeg vet hvor vondt det er som pårørende, sier han til Nettavisen.

Han mistet faren sin 2 år etter at han fikk beskjed om at han hadde fått diagnosen frontallappdemens i en alder av 64 år.

Wigaard har jobbet frivillig for demenssaken i årevis, og forteller at dette prosjektet er en drøm for ham.

Sigrid Linhave åpner opp

Linhave avslører at hun ønsket seg rollen som programleder for «Demenskoret», da hun har opplevd demens på nært hold.

– Jeg er både pårørende som datter og som barnebarn. Og har forholdt meg til demens siden jeg var barn. Nå i voksen alder har jeg som pårørende fått kjenne på hvor tungt og tøft det er å prøve å skape en verdig, innholdsrik og god hverdag for den som har demens, uttalte hun til NRK i desember.

Ingrid Gjessing Linhave
Foto: Ørn Borgen / NTB Scanpix

Linhave ønsker å rette oppmerksomhet på større åpenhet rundt demens, og hvordan det er å leve en hverdag med sykdommen.

– Jeg håper at ordet demens blir enklere å si høyt, være åpen om og forstå og at alle tar imot mennesker med demens på en bedre måte framover, sa Linhave videre.

Har du også felt en tåre av dette programmet?

LES MER: Fantastisk gladnyhet for Leah Isadora