Nå er det sesong for hånd-, fot- og munnsykdom – kjenner du til symptomene?

Alle foreldres store frykt er at deres barn skal bli syke eller skade seg. Det finnes ikke noe som er verre enn når barn blir alvorlig syke og man ikke vet hva som er galt, eller hva man kan gjøre for å hjelpe.

Derfor er det godt å vite at ikke alle sykdommer er så farlige som de virker. Hånd-, fot-, og munnsykdom rammer oftest barn under 10 år og kan se veldig ubehagelig ut. Det er lett å bli grepet av panikk om man ser dette utslettet på sine barn, men sannheten er at sykdommen er ikke er så alvorlig.

Hånd-, fot- og munnsykdom er en vanlig infeksjon som forekommer mest på sensommeren og høsten. Det er normalt at man får blemmer i og rundt munnen, samt på hender og føtter. Sykdommen rammer oftest barn som går i barnehagen, men også voksne kan smittes.


Wikimedia Commons

Sykdommen er vanlig fordi den er veldig smittsom. Det kan holde med et håndtrukk, et kyss eller å bare befinne seg i samme rom.


Wikimedia Commons

Selv om symptomene er plagsomme og kan se ubehagelige ut, er blemmene stort sett ikke farlige. Det er ikke uvanlig at den som er smittet også får feber, men man bør gå til legen dersom man får veldig høy feber.

Det finnes ikke en spesiell behandling for sykdommen og den går som regel over av seg selv i løpet av en ukes tid. 


Wikimedia Commons

Selv om det ser ubehagelig ut med blemmer på hender og føtter, så er heldigvis dette en sykdom som man ikke behøver å være redd for som foreldre. I de aller fleste tilfellene er sykdommen ufarlig og går over av seg selv.

Personer som har hatt denne virusinfeksjonen én gang, får den som regel ikke igjen. Og om den kommer igjen, opptrer den mildere enn hva den gjorde første gangen.


Wikimedia Commons

Om du mistenker at noen rundt deg er smittet av sykdommen er det viktig å være spesielt nøye med hygiene for å unngå spredning. Sykdommen er mest smittsom de første dagene man er syk, og det er vanlig at det går tre til sju dager fra man blir smittet til symptomene viser seg.


Wikimedia Commons

Spre gjerne informasjonen videre til andre småbarnsforeldre!