5 uventede helseeffekter med helt vanlig løk.

Løk er en sånn ingrediens som er en ordentlig universalløsning på kjøkkenet – den kan ta smakene til nye høyder på så mange måter, og derfor er det et selvsagt produkt i de fleste hjem. Men visste du også at løken har mange andre fordeler, som ikke har noe med matlaging å gjøre? Gul løk har mengder av helsebringende egenskaper, og den kan fungere som både smertestillende, virusdrepende og bakteriebekjempende. Jeg visste ikke om dette – men tydeligvis kan den gjøre underverker, enten for å lindre insektsbitt eller for å kvitte seg med høy feber. Fra nå av skal det aldri bli tomt for løk hjemme hos meg!  

1. Insektbitt

Løk er en bra erstatning for smertestillende tabletter når du har behov for det – og en av fordelene er at den kan lindre sviende insektbitt. Ved å gni løken mot bittet, kommer løken til å suge ut giftstoffene og forhindre at det klør.

2. Øreverk

Ett gammelt kjerringråd er at løk kan kurere øreverk. Ved å legge en bit i øret vil ørevoksen mykne opp – og gjøre smerten mindre. Utrolig!

3. Forkjølelse

Løk kan absorbere bakterier og giftstoffer veldig effektivt – noe som gjør at den kan sette en stopper for en bryggende forkjølelse. Legg en løk uten skall eller en oppskjært bit på ett fat og still det ved siden av deg når du skal sove om natten. På morgenen kommer du til å føle deg mye bedre!

lok2

 

Pixabay

4. Feber

Det høres rart ut, men en annen ting man kan gjøre med løk er å legge den i strømpene (!) dine før du skal legge deg. Dette hjelper for å dempe en pågående feber eller influensa, og på samme måte som når du bruker løken mot forkjølelse, kommer du til å føle deg mye bedre når du våkner på morgenen.

5. Blodsukker

I følge svenske Mitt Kök inneholder løk proteiner, fiber, C-vitamin og flavonoider. Ved å spise en bit løk med jevne mellomrom, kan det bidra til å senke kolesterolnivåene dine – og holde blodsukkeret stabilt og bra.

 

Bonus:
Som om det ikke er bra nok med alle de helsebringende effektene, kan løken også brukes som et middel for å få det til å lukte friskt i hjemmet. Slik vi nevnte tidligere kan fersk løk absorbere bakterier – og ved å skjære noen snitt i en løk og la den ligge på benken eller bordet, rengjør du luften i hjemmet dersom det lukter litt vondt. Genialt!

Dette var nytt for meg – og jeg kommer definitivt til å gi løken en sjanse på flere områder fremover. Del gjerne dette videre til dine venner, slik at de også kan lære seg hvor mange ting man kan bruke løk til!