Foto: Shutterstock

Vil innføre hasteforbud: Dette er hva det gjelder

I mars ble det vedtatt at engangsplast skal forbys i hele EU, en ny lov som skal gjelde fra 2021. Det har ikke den norske regjeringen tid til å vente på, og ønsker å hasteinnføre et eget forbud mot engangsplast allerede før neste sommer, melder NRK

Det kommende forbudet vil gjelde alle produkter av bestikk, tallerkener, spisepinner, sugerør, q-tips og rørepinner i plast.

– Disse gjenstandene er det ingen grunn til å ha i plast. Derfor vil vi forby dem, og prøve å få et forbud før neste sommer, forteller klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) til NRK.

Det satses på å sende dette forslaget på høring til høsten, slik at det kan tre i kraft allerede våren 2020. Til NRK forteller Elvestuen at de håper dette er siste sommer hvor det er tillatt med plastbestikk.

LES OGSÅ: Forslaget: Vil stoppe salg av engangsgriller – på grunn av brannfare

Allerede neste sommer kan det hende det ikke er lov å bruke engangsbestikk. Foto: Shutterstock

Inspirert av andre land

Forslaget om forbudet kommer i kjølvannet av at andre land har innført forbud mot engangsplast, deriblant forbudet som ble vedtatt i EU i mars.

– Det er bra at regjeringen har latt seg inspirere av EU, India og Costa Rica, som har forbudt en rekke engangsprodukter i plast. Ola Elvestuen og regjeringen gjør igjen at Norge er blant de beste i klassen i arbeidet med å minske plastforsøpling, også på hjemmeplan, sier generalsekretær i WWF, Bård Vegar Solhjell til SVT.

Hva synes du om dette? Er det på tide at Norge slår et slag for miljøet og innfører forbud mot engangsprodukter i plast? Skriv gjerne din mening om dette i kommentarfeltet på Facebook.