foto: Heiko Junge / Scanpix

Nå skal politiet over hele landet være bevæpnet på 17. mai

I år blir det væpnet politi i hele landet på 17. mai. 

Politidirektoratet opplyser fredag 26. april at nå at politiets innsatspersonell over hele landet kommer til å være bevæpnet på Norges nasjonaldag, 17. mai. 

Årsaken til dette er at politiet skal ha mulighet til å reagere umiddelbart om det skulle komme et terrorangrep mot større arrangementer, eller folkeansamlinger under nasjonaldagsfeiringen. Under nasjonaldagen i fjor gjaldt disse reglene for Oslo, nå utføres de altså over hele landet.

Politidirektør Benedicte Bjørnland understreker til NTB at tidligere terrorangrep rundt om i Europa viser til handlingsmønstre mot større folkeansamlinger, derfor har de besluttet å gjennomføre dette tiltaket over hele landet, og ikke bare i Oslo.

(Illustrasjonsfoto) Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Bjørnland forteller også at politiet ikke har mottatt noen konkrete trussel-meldinger knyttet til 17. mai, fra PST.

– Vi tror feiringen skal foregå trygt og godt, men vi kommer til å ta høyde for at politiet skal kunne agere umiddelbart hvis det skulle skje noe. Jeg tror publikum er alminnelig opplyst og registrerer det som har skjedd av hendelser ute i verden og i våre naboland. Jeg tror også de skjønner at våre ønsker og motiv for dette er å sørge for en god avvikling av nasjonaldagen med barna våre i spissen, og at dette ikke er en del av den generelle bevæpningsdebatten sier politidirektør Bjørnland.

I storbyer som Trondheim og Stavanger hadde politiet for eksempel våpnene tilgjengelige i politibilene på 17. mai, men i år skal de få lov til å gå med våpen på kropp. 

Også i mindre byer og på mindre steder må politimesterne vurdere om tog og arrangementer i deres ansvarsområde er av en slik størrelse og art at det faller inn under Politidirektoratets definisjon av «større arrangementer og folkeansamlinger».

DEL denne artikkelen for å opplyse dine venner om denne nyheten!