Foto Wikimedia Commons

Natt til søndag stilles klokka – igjen

Natt til søndag 27. oktober er det igjen på tide å stille klokken. Vi skal inn i vintertid, som betyr at klokken 03.00 skal man stille klokken én time tilbake.

I fjor ble det diskutert hvorvidt man skulle avskaffe sommertid, men EU-landene klarte ikke å komme til enighet og behandle saken ferdig.

– Det blir spennende å se hva EU lander på. Nå skal vi også vurdere det. Uansett vil dette påvirke oss. Norge er avhengig av handel med andre EU-land og det er generelt en fordel for næringslivet at vi har samme tid som nabolandene, sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding lagt ut av NTB da spørsmålet om klokkestilling var oppe til debatt i fjor.

Foto Wikimedia Commons

I mars fikk forslaget om å avskaffe sommer- og vintertid flertall i Europaparlamentet, men saken er fremdeles ikke ferdig behandlet i EU. Det er ventet at EU-landene skal bli enige i begynnelsen av desember. Det betyr at dersom man velger sommertid som normaltid vil siste gang man stiller klokken være mars 2021, mens for de som velger vintertid som normaltid vil siste endring være oktober 2021.

Planen er at EU og samarbeidslandene, som Norge, skal følge samme tidsordning.

Siden 1980 har vi stilt klokken frem og tilbake to ganger i året for å utnytte solens stråler til det maksimale i vinterhalvåret. Siden 1996 har vi hatt samme tidsordning som EU-landene.

Ville du helst valgt sommertid eller vintertid som normaltid? Bruk gjerne kommentarfeltet til å ytre din mening.