Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

«Olga-svindelen» rammer eldre: Dette må du være obs på

Hver dag blokkerer Telenor 200.000 forsøk på telefonsvindel. Likevel er det noen som slipper gjennom nåløyet. Det rammer særlig den eldre befolkningen.

«Olga-svindel» retter seg mot de eldre kvinner, med navn som Olga, Ragnhild, Gerd, Kari og Sigrid.

– Disse navnene er gjerne vanlige for eldre generasjoner kvinner, og de er lette å finne fram til i nummeropplysningen, sier sikkerhetsdirektør Hanne Tangen Nilsen i Telenor Norge til Nettavisen.

Svindlerne lurer til seg personsensitive opplysninger, passord og bank-ID fra kvinnene, og bruker dette til å svindle til seg penger.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Siden Telenor alene blokkerer 200.000 anrop hver dag, altså over 70 millioner anrop hvert år, er det et problem at enkelte slipper gjennom.

Ifølge Nettavisen har SpareBank 1 den siste måneden registrert 17 tilfeller der eldre kvinnelige kunder har blitt svindlet. Snittbeløpet der er 200.000 kroner.

Hvis du får en telefon fra noen som oppgir seg å jobbe i en bank, må du aldri gi fra deg personlige passord, koder og bank-ID. Dette vil din faktiske bank aldri be deg om å oppgi, så hvis innringeren ber deg om dette, er det sannsynligvis et svindelforsøk.