Sondre Andreas Wedøe Nodland

Om du har pollenallergi bør du holde deg unna denne fristelsen

Det har blitt varslet et ekstremår for spredning av pollen. Om du sliter med pollenallergi, eller kjenner noen som gjør det – så er det noen ting du bør styre unna for å ikke forverre situasjonen. 

Pollensesongen har begynt for fullt og ifølge Norges Astma- og Allergiforbund sliter over en hel million nordmenn med rennende neser og tørre øyne for øyeblikket.

Forbundet melder at denne sesongen vil bli et ekstremår for pollenallergikere. Selv nordmenn med veldig milde allergier kan komme til å slite med allergier i 2019, selv om de ikke har merket at de er allergiske tidligere.

Pollen er en pest og en plage for de som er allergiske mot det, og nå har Astma- og Allergiforbundet kommet ut med et varsel om hvordan man kan unngå å forverre situasjonen, men varselet kommer ikke til å falle i god jord for de fleste av oss.

De advarer nemlig alle pollenallergikere mot å konsumere alkohol, spesielt øl. 

«Hvis man allerede har allergiplager som tett eller rennende nese vil man kunne oppleve at dette blir forverret. Spesielt pollenallergikere kan oppleve en forverring av alkohol under pollensesongen», skriver forbundet på hjemmesiden.

Øl inneholder nemlig et stoff som heter histaminer, som er det motsatt av antihistaminer, som finnes i legemidler mot allergi. Det er en av grunnene til at drikker som øl og cider kan forverre allergien.

ÅRETS FØRSTE: Når man kjenner at det blir varmere i luften og sola begynner å skinne, smaker det gjerne ekstra godt med en øl ute i solveggen. Om du har pollenallergi bør du la være å nyte en øl. Ifølge britisk ekspert finnes det smartere alternativer. Foto: Sondre Andreas Wedøe Nodland

Nå som vinteren er over og varmegradene begynner å snike seg oppover fristes mange i befolkningen til å ta noen utepils. Om en drikker flere enheter med alkohol som pollenallergiker og går på medisiner vil bivirkninger fra medisinene forverre seg og selve effekten fra medisinene kan bli svekket.

Den kraftigste pollenspredningen for øyeblikket er av bjørkepollen. Du kan se hvor spredningen er verst i lenken like under.

Her kan du se dagens pollenvarsling! 

Astma- og Allergiforbundet tipser pollenallergikeren til å kun drikke moderate mengder med alkohol og om plagene gir mer enn det smaker, anbefaler de å drikke alkoholfritt. I alle fall nå som det er et ekstremår for pollenallergikerne.   

Rødvin og hvitvin anbefales heller ikke, da denne alkoholen inneholder sulfitter, som hemmer virkningen fra medisinene.

Kompetente eksperter fra den engelske astmaforeningen melder at sprit, som vodka og gin er et bedre alternativ, om du skal drikke alkohol og har pollenallergi.

– Hold deg til de drikkene du vet at du er OK med. Du kan også prøve noen alkoholfrie alternativer, skriver ekspert Sonia Munde på deres hjemmeside

Foto: Sondre Andreas Wedøe Nodland

Har du pollenallergi, eller kjenner noen som sliter med det? Del denne artikkelen for å informere dem!