Foto: Instagram / Guri Melby / Shutterstock

SISTE: Skriftlig eksamen avlyses – påvirker elever på ungdomsskole og videregående

I dag klokken 11:00 ble det avslørt at regjeringen besluttet å avlyse alle skriftlige eksamener for elever ved ungdomsskoler og videregående skoler over hele landet.

Kunnskapsminister Guri Melby sier i pressekonferanse at dette er en avgjørelse hun ikke tar lett på og hun anser beslutningen som en inngripen i utdanningen.

Grunnen til at eksamenen avlyses er fordi pandemien legger til rette for ulike forutsetninger for elevene jevnt over i landet.

Det som avlyses er:

  • Sentralgitt skriftlig eksamen for alle avgangselever på videregående skoler.
  • Sentralgitt skriftlig eksamen for alle elever på 10. trinn i ungdomsskolen.
  • Lokalgitt skriftlig eksamen for elever på videregående skoler.

Om man går opp til eksamen som privatist eller har behov for eksamen for å ta vitnemål, så kan det fremdeles gjennomføres.

Denne gruppen prioriteres fordi det i hovedsak er snakk om unge mennesker som da ikke vil komme seg videre i utdanningsløpet eller ut i arbeidslivet uten eksamen.

Om smittesituasjonen forverres kan det bli aktuelt med ytterlige prioriteringer innenfor denne gruppen.

Pandemien har helt siden den startet bidratt til at elever får en annen undervisning enn normalt, på grunn av restriksjoner og smittetrykk i de forskjellige kommuner.

Illustrasjonsbilde. Foto: Shutterstock

Ifølge Melby er elever bekymret for at mangel på skriftlig eksamen vil påvirke deres karaktersnitt når de vender nesen mot videre utdanning.

Hun legger vekt på at det er viktig for regjeringen at elevene får en ekstern vurdering som blir en del av standpunktvurderingen. Dette er en løsning de vil jobbe videre med.

Lokalgitt muntlig eksamen for elever for 10. trinn og VG3 vil regjeringen fremdeles gjennomføre.

Vi ønsker norske skoleelever lykke til med sine eksamener og håper de kommer seg gjennom det til tross for pandemien.