Foto: Erik Johansen / NTB, Vidar Ruud / NTB

Slik blir koronajulen: Dette er rådene som gjelder

Onsdag klokken 12.00 la statsminister Erna Solberg frem nye råd og retningslinjer for hvordan vi skal feire jul og nyttår med koronasituasjonen vi lever med i dag.

– Hovedregelen er fortsatt å begrense det totale antallet du har sosial kontakt med, også gjennom julen og nyttårsperioden, sier Erna Solberg under pressekonferansen.

Foto: Vidar Ruud / NTB

Hovedbudskapet i de nye rådene er å begrense antall personer man har sosial kontakt med. Med dette opprettholder regjeringen anbefalingen om at man an ha inntil fem gjester til over nyttår.

Likevel åpner de opp for at på to av dagene kan man ha inntil ti gjester. Dette betyr at du kan ha ti gjester på julaften og nyttårsaften, eller to andre dager. Kravet er dog at man skal kunne ha minst en meter avstand mellom gjester som ikke er fra samme husstand.

Har man ikke plass til meterkravet, er man nødt til å invitere færre, slik at kravet opprettholdes.

Personer fra områder med høy smitte bør holde to meter avstand til mennesker i risikogruppen. Solberg forteller at personer som bor på sykehjem kan dra på besøk hos sine i julen, med forbehold i områder med høy smittespredning.

– I områder med høy smitte må sykehjemmene gå i dialog om det er forsvarlig.

Foto: Erik Johansen / NTB

Statsminister Erna Solberg tok også opp en oppfordring etter det tøffe året.

– Et innspill jeg har fått i det siste er at foreldre må huske at de er de viktigste personene i sine barns liv. Ikke bare for de små barna, men også de viktigste i livene til ungdommene våre. Ikke gi for mye slipp på de. Gå i dialog om hvordan de faktisk har det. Håper folk finner rom til hyggelige samtaler i julen, på tvers av generasjoner.