Foto: Shutterstock

Snart blir det røykeforbud på alle uteserveringer i Sverige: «Folk kommer til å venne seg til det»

Den 1. juli blir det forbudt å røyke på uteserveringer og flere andre offentlige plasser, for eksempel togperronger. Etter at det nye lovforslaget ble presentert har det vært mye oppstyr. Mange har protestert mot forbudet, men flere restauranter er veldig positive til den nye loven, som skal tre i kraft 1. juli.

– Det kommer til å skapes irritasjon når det kommer til røykeforbud på nattklubber, men jeg tror folk kommer til å venne seg til det, på samme måte som røykeforbudet inne, sier Evelina Andersson til Kalmar24, dagelig leder for restauranten Harrys, i Kalmar.

Fra og med 1. juli 2019 er det ikke lenger tillatt å røyke på uteserveringssteder, ved offentlige innganger, eller utenfor butikker i Sverige. Forbudet omfatter sigaretter, e-sigaretter og dem som ikke følger den nye loven vil straffes med bøter.

«Tror røykingen kommer til å avta»

Flere restauranter har valgt å starte forbudet tidligere enn 1. juli. En av kjedene som har gjort nettopp dette er restauranten Harrys, i Kalmar. Daglig leder, Evelina Andersson, er veldig positiv til lovendringen i Sverige.

– Det kommer nok til å bli skapt mest irritasjon når det kommer til nattklubber, men jeg tror at folk kommer til å venne seg til det, akkurat som da det ble forbudt å røyke inne, sier hun og fortsetter:

– I det lange løp er dette et bra forbud, jeg tror at røykingen kommer til å avta blant gjester og personale, sier Andersson.

Disse stedene blir røyking forbudt i Sverige fra om med 1 juli

  • På uteserveringer.
  • I lokaler der barn og unge er regelmessig, for eksempel skolegårder, lekeplasser og barnehager.
  • På perronger.
  • I lokaler som skal deles med andre.
  • På lokaler for helse og medisinsk behandling.
  • Ved offentlige innganger.
  • Ved inngjerdede idrettsanlegg. Du kan ikke røyke inntil gjerdet, eller ved tribunen. Det samme gjelder for rundt en fotballbane.
Kilde: Riksdagen.se

Del gjerne om du synes det er bra at røykeforbudet innføres i Sverige!