Til helgen stilles klokka – politiker beklager at vi får enda en time i 2020

Klokkestilling er til enhver tid et tema mange engasjerer seg for. Noen mener helhjerta at sommer- og vintertid bør avskaffes, at vi skal slutte å stille klokka to ganger i året. Andre mener at vi må holde på denne «tradisjonen».

I mars 2019 fikk forslaget om å avskaffe sommer- og vintertid flertall i Europaparlamentet. Ordningen var ventet å tre i kraft fra 2021, men at det skulle være opp til hvert enkelt land å bestemme om man vil gå over til vintertid eller sommertid.

Det har vært ventet at de landene som velger sommertid trolig kommer til å stille klokka for siste gang i mars 2021, mens de som velger vintertid da stiller klokka for siste gang oktober 2021.

I Norge har vi hatt samme tidsordning som EU-landene siden 1996, men de siste årene har det vært mye diskusjon knyttet til ordningen.

2020 ble ikke helt som vi hadde trodd, landet vårt og for så vidt hele verden, har vært rammet av en pandemi. Hverdagen har blitt snudd på hodet, og mange ser frem til kalenderen sier 2021 – mange håper på å komme tilbake til normalen sakte men sikkert.

Derfor er det nok få som ønsker seg én time ekstra i 2002, som vi får når vi nå skal stille klokka førstkommende søndag.

Tidsministeren beklager

Næringsminister Iselin Nybø. Foto: Heiko Junge / NTB

Det at vi nå skal stille klokka og får en time ekstra, er næringsminister Iselin Nybø (V) lei seg for. Hun beklager.

– Som tidsminister beklager jeg på det sterkeste at 2020 blir enda en time lenger, dette har allerede vært et svært krevende år for veldig mange, sier næringsminister Iselin Nybø, ifølge TV 2.

Samtidig formidler Nybø at man kan velge å se lysere på det:

– Når vi stiller klokken tilbake, blir natten en time lengre. Det gjør at når vi står opp på søndag, har sola rukket å komme litt lenger opp over horisonten enn på samme tid dagen før, og vi får en lysere morgen enn vi ellers ville fått, sier hun.

Selv om forslaget om å avvikle ordningen med å stille klokka fikk flertall i Europaparlamentet, er det uvisst hva som vil skje og eventuelt hvordan.

Husk å stille klokka

Det er altså førstkommende helg vi skal stille klokka. Natt til søndag 25. oktober skal tiden stilles én time tilbake.

Foto: Newsner (illustrasjonsfoto)

Hva synes du om ordningen med sommertid og vintertid? Bruk kommentarfeltet under til å si din mening.

Og dersom du er en av mange som skulle ønske at vi kunne unngå én time ekstra i 2020 – trykk på DELEKNAPPEN nå.

Exit mobile version