4 tegn på beinskjørhet – som alle over 50 burde vite om

Den kalles ofte for den «skjulte sykdommen» – på grunn av sin evne til å smyge seg på i flere års tid uten advarsel. Selv om benskjørhet er en av våre store folkesykdommer er kunnskapen ofte lav rundt den.

Vanligvis merker ikke den som er rammet noen av symptomene før sykdommen virkelig har satt seg. Da kan tilstanden være langt på vei og alvorlig, og den kan da føre til smertefulle og alvorlige brudd som forandrer livet for alltid.

Med det sagt, så tenkte jeg å fortelle litt mer om benskjørhet, kroppens faresignaler og hvordan sykdommen kan forebygges allerede nå. Les igjennom artikkelen nedenfor og nøl ikke med å dele videre til venner, slik at også de kan lære seg mer om denne sykdommen.

Bildekilde: Wikimedia Commons

Hva er beinskjørhet?

Ifølge felleskatalogen går beinskjørhet ut på at knokkelstyrken din er nedsatt, noe som fører til økt risiko for beinbrudd.

Ifølge Norsk Helseinformatikk er økende alder noe som gjør det mer og mer normalt å utvikle beinskjørhet. Det er vanligst at det er bein i ryggsøylen, håndledd eller lårhalsen som knekker ved beinskjørhet, dette skriver Helsenorge på sine hjemmesider.

Kvinner over 50 år og menn over 70 år har større risiko for å rammes av beinskjørhet. Det er vanligst hos kvinner som får mindre østrogen når de kommer i overgangsalderen.

Andre faktorer som kan gjøre at man ligger i faresonen er eksempelvis brudd/beinskjørhet i slekten, røyking, at man drikker mye alkohol, at man beveger seg for lite eller langvarig bruk av kortison.

Nedenfor lister vi opp fire faresignaler på at beinmassen er redusert og på at man kan ligge i faresonen for beinskjørhet.

Bildekilde: Shutterstock

Symptomer

1. Hyppige brudd/lettere brudd

Siden dette kan være en «skjult sykdom» kan beinskjørhet ofte oppdages overraskende, for eksempel hvis man får et beinbrudd. Om man dessuten rammes av brudd ved hverdagslig aktivitet som normalt sett ikke burde være skadlig, som at man går inn i et bord eller ramler fra stående posisjon, så kan det være et tegn på langt fremskreden beinskjørhet.

2. Tap av høyde

Det er viktig å være oppmerksom på lengden sin. Mer enn tre centimeter redusert høyde kan tyde på ryggbrudd. Ifølge Norsk Helseinformatikk brukes røntgen hos personer som har blitt lavere, for å finne ut av om pasienten har etablert beinskjørhet. Dersom du finner ut at du har mistet noen centimeter av høyden din, kan det derfor være lurt å ta kontakt med legen.

3. Fremoverlent holdning

På samme måte som med redusert høyde, så kan holdningen få seg en trøkk når ryggraden endrer form. Man kan da bli krokrygget/bøyd og få en fremoverlent holdning.

4. Plutselig eller intense ryggsmerter

Ryggsmerter kan ha flere årsaker, men om man opplever plutselige ryggsmerter som forverres av å stå eller gå, kan det være tegn på brudd i ryggraden som kommer av beinskjørhet. Det kan også være vanskelig å bøye seg fremover, løfte ting eller vri på kroppen.

Bildekilde: Shutterstock

Hvordan forebygger jeg benskjørhet?

Benskjørhet kan kalles for en «skjult sykdom» ettersom den kan komme smygende og fordi den kan være vanskelig å oppdage. Men det betyr ikke at sykdommen ikke kan forebygges.

Ved å ta vare på skjelettet hele livet kan man redusere risikoen for beinskjørhet. Det kan for eksempel gjøres ved å mosjonere jevnlig: Gåturer, hagearbeid, jogging, golf eller tennis.

Det er også viktig å ha et kosthold som er rikt på kalsium og D-vitamin. Eksempel på slike matvarer er meieriprodukter, brokkoli, erter, bønner og spinat.

Hvis du er bekymret for å bli rammet av beinskjørhet, eller hvis du mistenker at du er det, bør du alltid ta kontakt med legen din.

For å forhindre fremtidige brudd er det alltid viktig å oppdage og behandle sykdommen i et tidlig stadie – og forhåpentligvis kan denne artikkelen øke bevisstheten hos flere der ute.

Glem ikke å DELE denne viktige informasjonen med nære og kjære på Facebook! Alle dine venner kan få bedre oversikt over kroppens faresignaler og når man bør søke legehjelp.