Foto: Shutterstock

Derfor har bestemor aldri hengt oppvaskkluten på kranen – årsaken føles nå åpenbar

Oppvaskkluten er veldig gode og kan brukes til mange ting. Men du bør være forsiktig – de kan utgjøre en helserisiko.

Nedenfor finner du tips og råd om hvordan du best håndterer oppvaskkluten og unngår magesyke.

På mer eller mindre alle kjøkken er det en oppvaskklut. For meg er oppvaskkluten et av de absolutt beste arbeidsredskapene i hjemmet.

Oppvaskkluter kan brukes til å tørke av en skitten vask med, du kan tørke av en skitten komfyrtopp eller bruke dem som underlag for skjærebrettet slik at det ikke glir.

Men det er noe å tenke på når det kommer til hygieneaspektet ved oppvaskkluter. Ellers kan du ende opp med en anfall av den ubehagelige magesyke.

Saken fortsetter etter bildet.

Foto: Shutterstock

Tiltrekker seg bakterier

Kluter kommer i alle slags materialer. Det finnes filler i blant annet lin, mikrofiber, bomull og cellulose.

Personlig foretrekker jeg den klassiske Wettex-kluten da den er praktisk og tørker raskt etter bruk. Visste du forresten at Wettex-klutene kan komposteres? Det er imidlertid viktig å alltid lese på emballasjen om hva den inneholder før du kaster den i komposten.

Felles for alle oppvaskkluter er imidlertid at de lett samler bakterier.

LES OGSÅ: Smart triks: Slik holder du edderkopper ute av hjemmet ditt

Vask og kok opp fillene

For å unngå dette er det viktig å bytte dem ut regelmessig, eller enda bedre – vaske dem.

De fleste oppvaskkluter kan vaskes på høy temperatur i vaskemaskinen. Og det er ofte godt å koke dem i for eksempel såpe og bikarbonat. På denne måten dreper du virkelig bakteriene som samler seg.

Oppvaskklutene er perfekte grobunn for bakterier da de holder seg fuktige lenge og ofte kommer i kontakt med bakterierike miljøer. Å skylle kluten i kaldt vann i stedet for varmt vann er den beste måten å redusere bakterievekst på.

Derfor bør du aldri henge oppvaskkluten på kranen

En vanlig feil som mange, inkludert meg selv, gjør er å henge oppvaskkluten på kranen for å tørke. Dette er imidlertid ikke en smart idé.

Når du så spyler varmt vann i springen, varmer kranen opp og dermed også oppvaskkluten. Bakteriene som liker å trives i varme omgivelser får da perfekte forutsetninger for å formere seg.

Heng derfor alltid kluten på et annet sted. For eksempel finnes det spesielle holdere som kan festes til veggen med sugekopper.

Hver dag lærer du noe nytt!

Del gjerne denne artikkelen på Facebook slik at flere kan lære seg triksene!

LES OGSÅ:

Takk for att du abonnerer!
Noe gikk galt. Vennligst prøv igjen senere.

Meld deg på vårt nyhetsbrev