FOTO: Wikipedia/Shutterstock

Oppvaskmiddelet er din uventede redning ved brann – dette må ALLE vite til i sommer

Vi husker alle skogbrannene i fjor sommer, de mest omfattende i moderne tid. Man vet helt enkelt aldri når ulykken er her og det begynner å brenne.

De fleste kjenner allerede til brannvernforeningens gode råd for å forebygge brann i hjemmet: Brannalarmer, brannslukningsapparater, brannteppe og komfyrvakt. Men det finnes et relativt ukjent triks som på en effektiv måte slukker branner – det såkalte «oppvaskmiddeltrikset».

FOTO: Shutterstock

Pulverslukkere, brannteppe og selvfølgelig en brannalarm er selvsagt å ha i hvert hjem for å beskytte seg mot branner. Det er også bra for personer som bor på landsbygda å gå sammen med naboene og kjøpe felles slukkeapparater. Da kan man jobbe skadeforebyggende og jobbe med slukningsarbeid før brannvesenet kommer.

Slik fungerer oppvaskmiddelknepet

Bortsett fra pulverslukkere, brannteppe og de selvsagte komplementene til brannslukkere, finnes det en enkel metode som alle burde kjenne til – det uventede «oppvaskmiddeltrikset».

Slik gjør du:

  1. Fyll en bøtte med vann
  2. Bland i 1-2 spiseskjeer oppvaskmiddel per 10-litersbøtte
  3. Hell ut på bakken hvor det brenner
FOTO: Shutterstock

Oppvaskmiddelet gjør at vannet lettere trenger seg ned i bakken, som på den måten kan slukke ulmebranner. Dette fungerer som en hjemmelaget skumslukker, skriver den svenske avisen Land.

Ellers refererer vi til brannvernforeningens råd om det brenner hjemme:

  • Varsle andre ved å rope «Brann! Brann!» og redd hverandre ut.
  • Varsle brannvesenet ved å ringe nødnummeret 110.
  • Hvis brannen er liten, forsøk å slukke.
  • Tell opp antall personer og ta imot brannvesenet når de kommer.

Man kan aldri vite når ulykken inntreffer og det begynner å brenne. Derfor er det viktig at alle kjenner til disse allmenne rådene. Oppvaskmiddeltrikset hadde jeg aldri hørt om, men det kan absolutt være verdt å ta med seg om det skulle begynne å brenne.

Del artikkelen for å opplyse nære og kjære!