Ingrid Gjessing Linhave deler hjerteskjærende beskjed: «Livet er ikke…»

NRK-serien «Demenskoret» har rørt en hel nasjon og bevist at musikk virkelig bringer folk sammen.

Flere kommuner rundt om i landet har faktisk startet opp demenskor etter at det gikk på skjermen nå i vinter. Serien som viser sangglade personer med demens setter et utrolig viktig lys på sykdommen.

LES MER:

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ingrid Gjessing Linhave
Foto: BENJAMIN A.WARD/ NRK

Ingrid Gjessing Linhave: – En deilig følelse

Det er ingen tvil om at programmet til Ingrid Gjessing Linhave og Kim Wigaard har fått mange til å åpne øynene for sykdommen demens.

Serien som har vært en stor suksess på NRK, fikk også flere nominasjoner til prisutdelingen Gullruten som holdes i Bergen denne uken.

De har virkelig klart å sette fokus på en sykdom som det er viktig at folket i landet får en bedre kunnskap om.

En av seriens deltakere, Jan Runar Eliassen, ble i tillegg nominert til klassen årets nye deltager. Serien selv er også nominert til beste karakterdrevne dokumentar serie, mens Gjessing Linhave kan potensielt stikke av med tittelen beste programleder.

LES MER: Ble dement som 45-åring: Nå kan Jan Runar fra Demenskoret vinne publikumsprisen: «Uventa og veldig rart»

Til NRK kunne Gjessing Linhave dele sin egen erfaring.

– Jeg er både pårørende som datter og som barnebarn. Og har forholdt meg til demens siden jeg var barn. Nå i voksen alder har jeg som pårørende fått kjenne på hvor tungt og tøft det er å prøve å skape en verdig, innholdsrik og god hverdag for den som har demens, uttalte hun til kanalen i desember.

Det var nemlig under koronapandeminen at faren til Ingrid fikk demens og parkinsons, og måtte på avlastningshjem.

Programlederen kunne også dele videre at det å være pårørende til mennesker som har det vondt, er «noe ordentlig dritt».

Hun er derfor takknemmelig for at dette har vært med på å bidra til større sykdomsforståelse der ute.

– Da skjønte jeg at vi hadde nådd ut til folk. Det var en deilig følelse, for det var det vi ønsket hele tiden – å skape åpenhet og samhold, forteller Ingrid Gjessing Linhave til Se og Hør nå.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Etterlyser tiltak

Ingrid Gjessing Linhave ønsker at helsevesenet skal begynne å lytte mer til både de som er rammet og de som står rundt, forteller hun.

Hun etterlyser derfor mer konkrete tiltak, kommer det frem.

– Livet er ikke over fordi man får en diagnose, men det må legges til rette, og hver og en må få si hva de ønsker og trenger. Vakre ord og utvalg og politikerspråk hjelper ingen, mener Ingrid som også tror det er mange som står alene i denne sykdommen.

– Den som er syk føler på en konstant dårlig samvittighet, og redsel for å være en byrde. Det er veldig trist, og sånn kan vi ikke ha det.

LES MER: Prinsesse Märtha Louise deler vemodig beskjed – etter den tøffe tiden: «Fikk en dyp depresjon»

Tusen takk for alt det gode du gjør, Ingrid.

Gjerne del eller gi denne artikkelen en tommel opp om du er enig.