Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AFP / NTB Scanpix og Wikimedia Commons (illustrasjonsfoto)

Advarsel: Ekstremværet er på vei

Tidligere i dag kunne vi fortelle at seniormeteorolog Olav Krogsæther har for første gang i sin 20 år lange karriere sendt ut et tornadovarsel.

Nå advarer eksperter om ekstremværet som er på vei til Norge og ber folk holde seg inne.

Ekstremværet er på vei

Det er i dag sendt ut et farevarsel om kraftige regnbyger på inntil 25 millimeter, dette gjelder Østafjells fra torsdag ettermiddag.

Meteorolog Olav Krogsæter forteller til TV 2 at det utover ettermiddagen er fare for svært kraftige regn- og haglbyger med kraftig tordenvær og store nedbørsmengder på kort tid. Det kan komme så mye som 20-40 mm på 2-3 timer der bygene blir kraftigst.

Nå advarer eksperter og ber folk om å holde seg inne.

Norges vassdrags- og energidirektorat har nå sendt ut et gult farevarsel for både flom og jordskred på Østlandet og Sørland torsdag og fredag denne uken.

Meteorologene har lagt ut flere meldinger på Twitter som omhandler ekstremværet som nå er på vei. I en av meldingene står det: «Svært kraftige regnbyger med torden Østafjells på torsdag. Første del av dagen har vi gult farevarsel, og fra om ettermiddagen har vi oransje farevarsel for svært kraftige regnbyger. NVE har også ute varsel for flom og jordskred».

I en av sine andre meldinger om ekstremværet skriver de også at man bør følge med: «Det vil være store lokale variasjoner og det er lurt å følge med på nedbørradaren»

(Illustrasjonsfoto) Slik så det ut i New Jersey etter en tornado hadde slått ned. Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AFP / NTB Scanpix

Ber folk holde seg inne

Eksperter ber folk om å binde fast løse gjenstander som for eksempel trampoliner, og å holde seg innendørs om mulig. Også dører og vinduer bør lukkes og låses skikkelig.

– Vi frykter at uværet vil bety kastevinder som er kraftige nok til å kunne løfte trampoliner og partytelt opp i luften. Derfor råder vi folk til å sikre alt av løse gjenstander så raskt som mulig. Bind fast trampolinen og rydd inn hagemøbler, parasoller, partytelt og grillen. Har du mulighet, parker bilen under tak. Store hagl kan fort skade bilen hvis de treffer med stor kraft, sier kommunikasjonsrådgiver Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring til TV 2.

Han påpeker også at det kan komme så store vindkast at man kan bli truffet av ting som kastes gjennom luften. Han fraråder å dra på båtturer eller lignende.

– Jeg anbefaler alle å holde seg innendørs til det verste er over og uværet er over, spesielt siden det kan oppstå lokale små tornadoer. Lukk dører og vinduer. Det kan være forbundet med fare å oppholde seg ute i sterk vind, sier Brandeggen til TV 2.

Det er lurt å være forberedt på litt uvær de neste dagene! Dersom du ikke MÅ ut av huset, er det kanskje best å holde seg innendørs. Uansett hva du gjør: Vær forsiktig!

Del gjerne artikkelen videre, slik at alle vennene dine får med seg dette. Forhåpentligvis kan denne informasjonen føre til at alle er litt tryggere mens uværet står på.